Hacking

Tijdens de zoektocht wat sociale media doet met onze samenleving, voor het project ‘kompanen’ Kwam het thema ‘hacking’ wel vaak naar voren. Omdat ikzelf niets afweet van programmeren en ik maar enkele  programmeurs ken, heb ik toch trachten op zoek te gaan wat ‘hacking’ is. Omdat ik enkel de namen van hacker collectieven ken door de reguliere media zoals tv of krant. Ben ik op zoek gegaan op het internet naar welke soorten hackers er zijn. Mochten er daardoor fouten in mijn blog  gekropen zijn, wil ik me daarvoor verontschuldigen Natuurlijk wil ik niet elke programmeur betichten van ‘hacking’ , maar al zit ik elke dag achter mijn pc en op het internet, het zijn enkel programmeurs die kunnen verleid worden voor het starten van ‘hacking’ denk ik dan.
Omdat dit thema erg uitgebreid is, heb ik me trachten te concentreren op thema’s zoals geschiedenis, verschillen tussen hacker collectieven en  wie doet het?

Inleiding
Het woord hacking betekent : iemand  anders zijn pc en of  software ongevraagd binnen treden. Of  ongevraagd in de gegevens doorbrengen van iemand anders  zijn pc.
De gehele geschiedenis van hacking is onvoorwaardelijk verbonden met de geschiedenis van de computer en de daarbij horende software. Software is de programmeertaal om de computer te laten functioneren.
Omdat ik niet echt wil afdwalen van het thema ‘hacking’
Wil ik eerder op zoek gaan wanneer het thema ‘hacking’ begon, deels geïnspireerd door de tv-reeksen “Mr. Robot” en de film “The Imitation Game”
Welke hackers bestaan er, dit deels geïnspireerd door de film ‘War games’  en ‘the girl with the dragon tattoo’

Hoe begon het hele hacking?
De Zuse Z3 werd reeds is de tweede wereldoorlog gebruikt door de Duitse luchtmacht om berekeningen te maken. De uitvinder Konrad Zuse had reeds de Zuse Z1 uitgevonden tussen  1935 tot 1938. Zo wordt de  Zuse Z1 gezien als de eerst werkende computer.
Omdat het gebruik van computers pas in de jaren ‘60  wereldwijd van start ging. Kan men aannemen dat er sprake is dat toen ‘hacking’ is ontstaan van de daarbij horende hackers cultuur. Toen waren computers nog niet met elkaar verbonden door middel van netwerken, maar bevonden deze zich in afgezonderde computerruimtes, wat op afstand inbreken onmogelijk maakte.
Een van de bekendste “hacker”  uit de jaren ‘70 is de Amerikaan John T. Draper. Samen met zijn vriend Joe Engressia hadden ze  in 1971 een manier gevonden om de telefooncentrales te manipuleren. Draper gebruikte later vaak een apparaatje  Blue box genaamd. Dit was een klein apparaat waarmee hij tonen kon genereren om zo de telefonie te manipuleren. John T. Draper kreeg hierdoor de nickname Captain Crunch. Ook het getal 2600 zou later een symbolische betekenis krijgen in de hacker scene. Computers waren nog steeds apparaten waarvan de meeste mensen toen nog niet kon bedenken dat ze ooit één thuis zouden  hebben, ze waren nog steeds te groot en te duur maar vooral nutteloos voor de doorsnee consument.
Toen in de jaren 80’ en ‘90 de computers meer en meer werden gebruikt, ontstonden toen echt de eerste hackerscollectieven. Hackerscollectieven zijn groepen van hackers die zich samen inzetten voor een gemeenschappelijk doel.  Half jaren tachtig werd de term  ‘hacking’ meer en meer  bekend. Mede door de film ‘wargames’ en het tijdschrift ‘2600: The Hacker Quarterly’ In Nederland en België kwam het eerste hackers magazine uit onder de naam  Hack-Tic in het jaar 1989. Het tijdschrift zou in de jaren hierna ook populair worden en kreeg een flinke reputatie om zijn controversiële thema’s zoals Hoe kopieer ik de gegevens van de magneetstrip op mijn bankpas?, Hoe ontcijfer ik mijn versleutelde televisie decoder ? De redactie van het tijdschrift  Hack-Tic bestaat uit een aantal bekende zoals John D. (Draper) en Rop Gongrijp. Rop wordt gezien als één van de eerste ‘bekende’ Nederlandse hackers en werd toen ook gezien als een bedreiging voor de maatschappij.

Welke soorten hackers bestaan er?
Hackers kunnen we indelen  in 5 soorten namelijk
white hat hackers,
black hat hackers
grey hat hackers
Hacktivisten
scriptkiddies

White hat hackers zijn de ‘goede’ hackers. De white hat hackers hacken vooral voor de uitdaging en de kick. White hat hackers hacken vaak ook om na te gaan of er lekken zitten in de beveiliging van een website zodat deze verbeterd kunnen worden White hat hackers zijn er niet op uit om gegevens te roven of om je te bestelen .
Black hat hackers zijn de gevaarlijkste soort van hackers. Voor hen gaat het bij het hacken vooral om het eigen gewin. Deze mensen zullen in de computer proberen in te breken om er geld mee te verdienen.
De grey hats zitten hier een beetje tussenin; Grey hat hackers zijn hackers die soms hacken voor eigen gewin, en soms ook niet. Net als white hats vinden zij de uitdaging van het hacken belangrijk, maar soms zullen zij ook ergens inbreken om er zelf beter van te worden.
Hacktivisten zijn personen die websites te hacken om verder enige vorm van politieke of sociale agenda .
Daarnaast heb je nog de zogenaamde ‘ scriptkiddies ’ Deze mensen zijn eigenlijk geen ECHTE hackers, maar mensen die door het gebruik van een programmaatje dat door anderen is gemaakt(een script) proberen binnen te dringen tot een systeem.

Wie zijn ze?
John “Captain Crunch” Draper geboren op 11 1943.  Met zijn fluitje had Captain Crunch er iets op gevonden om het toenmalige lange afstandsnetwerk  van telefoonleverancier AT&T te kraken. Dat deed hij echter niet ongestraft. Tussen 1976 en 1978 werd hij opgesloten voor telefoonfraude.
Robert Tappan Morris werd geboren  op 8 november 1965. Hij is een Amerikaanse computerwetenschapper en ondernemer. En werd bekend door de Morris Worm. In 1988 was dit het allereerste internetvirus. Morris ontwikkelde hem vanuit zijn nieuwsgierigheid naar de grootte van het internet.
Max Ray “Iceman” Butler werd geboren op 10 juli 1972 Max Ray is een voormalig computer beveiligingsadviseur en hacker die momenteel een gevangenisstraf van 13 jaar uitzit in de Verenigde Staten van Amerika voor hacking. Hij werd veroordeeld voor het stelen van bijna 2 miljoen creditcardnummers en ongeveer $ 86 miljoen in frauduleuze kosten.
Adrian Lamo werd geboren op 20 februari 1981. Hij werd bekend doordat hij inbrak in enkele ‘high profile’ computernetwerken. Tot zijn slachtoffers behoorden The New York Times, Yahoo! en zelfs Microsoft. In 2003 leidde deze praktijken tot zijn arrestatie. En werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar
Michael Calce werd geboren in 1984. Hij is een Canadees ex-crimineel die op jonge leeftijd bekend werd onder zijn alias MafiaBoy. Calce was in februari 2000 verantwoordelijk voor een reeks Denial-of-service (afgekort DoS) op commerciële websites waaronder Yahoo!, Amazon.com, Dell, E-Trade, eBay en CNN. Waardoor deze onbruikbaar werden.
Kevin Poulsen werd geboren op 30 November 1965. Op 1 juni 1990 nam hij alle telefoonnetten van  Los Angeles radio station over. Om  zo het radiostation te verplichten om de prijs van een wedstrijd, namelijk een  Porsche 944, door hem te laten winnen.

Natuurlijk kan ik deze lijst nog verder aanvullen, maar ik hoop dat ik jullie wat wegwijs gemaakt heb in het thema ‘hacking’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s